Vrijedna izložba o prvoj gimnaziji u BiH za početak ovogodišnjeg Proljeća

Grad mirisa, cvijeća i behara, grad kulture – ponovno s nestrpljenjem, nakon dva jesensko-zimska izdanja, u proljeću očekuje svoje – Proljeće. Naime, 24. Dani Matice hrvatske – Mostarsko proljeće 2022. otvorit će svoja vrata svim ljubiteljima umjetnosti – ljubiteljima glazbe, likovnosti, ali i pisane riječi, u četvrtak, 28. travnja u 19 sati u Galeriji kraljice Katarine Kosače, i to izložbom Umjetničke galerije BiH “Prva gimnazija: učitelji, učenici, umjetnici“.

Na svečanosti otvaranja obratit će se, uime organizatora, predsjednica Matice hrvatske Mostar akademkinja Ljerka Ostojić, visoki pokrovitelj manifestacije akademik Mladen Bevanda, predsjednik Hrvatske akademije za znanost i umjetnost u BiH, te Strajo Krsmanović, ravnatelj Umjetničke galerije BiH. Mostarsko proljeće otvorit će predsjedatelj Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH te predsjednik HDZ-a BiH i HNS-a BiH dr. Dragan Čović.

– Prva gimnazija najstarija je gimnazija u BiH i uz nju su, od samih početaka, vezani neki od najznačajnijih bh. umjetnika najstarije generacije – kao učenici ili nastavnici, tako da smo odlučili našu izložbu posvetiti njima i ograničiti je na razdoblje od osnivanja škole pa do Drugoga svjetskog rata. Na izložbi su tako zastupljeni klasici bh. umjetnosti, čija su djela ujedno i najbrojnija u kolekciji Umjetničke galerije Bosne i Hercegovine – kazao je Krsmanović uoči izložbe na Proljeću.

Izložbi je, dodao je, prethodilo istraživanje u sarajevskim arhivama kako bi se provjerila točnost biografskih podataka.

– Iako se zbog nedostatka građe za pojedine godine ne može tvrditi da su ovom izložbom obuhvaćeni svi umjetnici vezani za Prvu gimnaziju u navedenom razdoblju, može se sa sigurnošću utvrditi da su svi predstavljeni umjetnici pohađali Prvu gimnaziju, u njoj predavali ili, poput

Branka Šotre, bili i učenici i učitelji – pojasnio je Krsmanović.

U glazbenome dijelu programa nastupit će Napretkov Trio SENSO.

 


Odgovori

Your email address will not be published.Required fields are marked *