Veliko zanimanje za Schopenhauerov pesimizam Josipa Milića na Proljeću

Fotografije: Marin Knezović

Knjiga Schopenhauerov pesimizam koju potpisuje Josip Milić, inače dugogodišnji srednjoškolski profesor filozofije, predstavljena je u sklopu Mostarskog proljeća 2022. – XXIV. dana Matice hrvatske Mostar u Galeriji kraljice Katarine Kosače.

Sam autor, osvrnuvši se na razloge nastajanja ovoga djela i njegova naslova, kazao je da, predajući već godinama filozofiju u srednjoj školi, može reći kako je Schopenhauer filozof čija filozofija izazove daleko najviše pozornosti i oprečnih stavova kod učenika. Drugi pak od razloga jest taj, naveo je dalje Milić, što je Schopenhauer prvi filozof koji je pokušao pesimizam promatrati s filozofskoga, a ne psihološkoga, ni povijesnoga aspekta.

U programu predstavljanja koje je izazvalo veliko zanimanje publike, uz samoga autora, sudjelovali su i doc. dr. sc. Antonio Poljak, prof. Krešimir Tabak te Misijana Brkić-Milinković.

Knjiga je izišla u nakladi Pokreta za kulturu i društvena pitanja “Ivan Pavao Veliki” (Mostar, 2021.), a sponzor događaja bila je Hrvatska pošta Mostar.