Veličanstvenim koncertom bisera klasične glazbe spušten zastor na Mostarsko proljeće

Fotografije: Marin Knezović

 

Veličanstvenim koncertom “Biseri operne i operetne literature” solista i Zbora Opere Narodnog pozorišta Sarajevo i Sarajevske filharmonije, uz gošću koncerta mostarsku mezzosporanisticu Moniju Jarak Mikulić, u Hrvatskome domu hercega Stjepana Kosače spušten je zastor na Mostarsko proljeće 2022. – XXIV. dane Matice hrvatske u Mostaru.

Publika je tako mogla uživati u vrhunskim izvedbama najpopularnijih djela klasične glazbe – od Bizetove Carmen, Tijardovićeve Male Floramye, pa sve do Gotovčeva Ere s onoga svijeta.  Na programu su bila i djela G. Puccinija, G. Verdija, G. Rossinija…

Uz Moniju Jarak Mikulić (mezzosopran), kao solisti nastupili su i Ileš Bečei (tenor), Melisa Hajrulahović Tomić (sopran), Denis Isaković (bas), Marko Kalajanović (bariton), Ivan Šarić (bas), Jasmin Bašić (tenor), Adema Pljevljak – Krehić (sopran), Aida Čorbadžić (sopran), Amir Saračević (tenor) te Katarina Kikić (sopran), a dirigirali su Samra Gulamović i Dario Vučić.

Pokrovitelj završne večeri bio je Grad Mostar i gradonačelnik dr. Mario Kordić.

 

  • Osobita je radost svjedočiti entuzijazmu kojim se unosite kao organizatori Mostarskog proljeća. Svojim entuzijazmom, ali i ogromnim znanjem i iskustvom iz godine u godinu kreirate program poticanja, program afirmacije, a posebno treba istaknuti kako je ukupni program prožet istinskim vrijednostima. Poštovana predsjednice Matice hrvatske, profesorice Ostojić, dragi članovi Organizacijskog odbora iskreno vam čestitam na još jednoj uspješnoj organizaciji. Kao Grad podržavamo i podržavat ćemo vaš rad, jer on uvijek rezultira ponosom svih nas – riječi su potpore koje je uputio gradonačelnik Kordić.

 

Voditeljski posao izvrsno su odradile Misijana Brkić-Milinković i Maja Miralem, a sve su pratile i kamere BHRT-a.

Sponzor večeri bio je HT Eronet.

Nije bilo lako nakon dvije pandemijske godine i Proljeća koje se događalo u izmijenjenom terminu – ujesen, ponovno se vratiti tamo gdje ono i pripada, u proljeće, vrijeme kad u Mostaru cvate najljepši behar, kada se Neretva zrcali u najljepšoj smaragdnoj boji i kada Matica hrvatska na mostarske pozornice donosi najljepše stranice kulture i umjetnosti.

Vrijedni matičari već počinju pripreme za Mostarsko proljeće 2023. i još jedan mali jubilej – četvrt stoljeća Dana Matice hrvatske Mostar nakon što su i ove godine u rascvjetani grad na Neretvi u najrascvjetanijem dobu godine donijeli pregrršt kulturnih događaja kako glazbenih tako i književnih, kazališnih, likovnih…

Mostarsko proljeće od 2009. godine punopravni je član EFA-e –Saveza Europskih festivala, a Mostar, zahvaljujući Matici hrvatskoj i posebnome maru njezine predsjednice akademkinje Ljerke Ostojić i počasnog predsjednika akademika Josipa Muselimovića, utisnut u kulturni zemljovid Europe.