Prva samostalna izložba Nene Okmažić: Umjetnica koja govori jezikom linije

Akademska slikarica iz Makarske Nena Okmažić predstavila se na ovogodišnjem Mostarskom proljeću 2023. – XXV. danima Matice hrvatske Mostar svojom prvom samostalnom izložbom naziva Jezik linije. A za ovu se mladu slikaricu upravo kaže da je jezik kojim govori, zapravo, jezik linije.

 

Nenina su zanimljiva djela izložena u Galeriji Rondo, a uz urednika ovog likovnog postava Dragana Marijanovića, publici se s nekoliko riječi obratila i sama autorica.

 

Nena Okmažić tom je prigodom, prije svega, zahvalila svome mentoru na Akademiji likovnih umjetnosti SUM-a u Širokom Brijegu Josipu Mijiću, koji je, naglasila je, u nju vjerovao, poticao je i hrabrio na njezinu umjetničkom putu i postavljanju prve samostalne izložbe, potom svojoj obitelji te uredniku izložbe Draganu Marijanoviću.

 

Nena je za mostarsku publiku izabrala šest radova, megaformata od kartona ili ljepenke na koje je nanijela akrilne boje i rabila akrilne markere. A kako je urednik Marijanović naglasio – i na čudan način vezala svoje misli u naizgled nerazmrsive linije.

 

– Ovi su radovi sumorna saga o konfuziji koju živimo i licemjerstvu naših ukupnih međuodnosa. O svemu tome govore i Nenina iscrtana lica u grču, zabrinutosti, koja kao da traže izlaz iz zamršenosti i nedefinirane zbilje i budućnosti  – kazao je, među ostalim, Marijanović o Neninim djelima.

 

Nenina je izložba zaintrigirala javnost, a došli su je podržati i kolege umjetnici.

 

 

Fotografije:
Marin Knezović