PREDSTAVOM “SVE O MUŠKARCIMA” OTVORENO MOSTARSKO PROLJEĆE 2020.

 

Predstavom Mire Gavrana “Sve o muškarcima” , u izvedbi Teatra Gavran, otvoreno je ovogodišnje Mostarsko proljeće, potpuno prilagođeno uvjetima “novoga normalnog”. Naime, u velikoj dvorani Kosače bilo je tek 70-ak gledatelja, sukladno propisanim epidemiološkim mjerama Kriznoga stožera.
“Neobično mi je gledati ovako polupraznu dvoranu, ali, ipak, bitno je da smo ponovno zajedno, da naše Proljeće korona nije potpuno zaustavila, samo ga odgodila. Pozdravljam vas uime Matice hrvatske Mostar, njezine predsjednice i počasnoga predsjednika akademkinje Ljerke Ostojić i akademika Josipa Muselimovića. Mostarsko proljeće ujesen trajat će nekih dva mjeseca i u tome razdoblju vidjet ćemo 15-ak različitih programa, naravno – koliko nam to epidemiološke prilike budu dopuštale. Hvala vam što ste došli podržati nas”, kazala je u uvodnom obraćanju glavna tajnica Matice hrvatske Mostar Misijana Brkić Milinković.

Otvaranju manifestacije nazočio je predsjednik Vlade HN županije dr. Nevenko Herceg, koji od samoga početka podupire Matičine Dane.

Predsjednica MH Ljerka Ostojić poručila je:

“Ove godine, Mostarsko proljeće nudi sadržaje prilagođene koroni. Nismo je zvali, ali, kad je već tu … nećemo je zanemariti.

Donijeli smo odluku: preselili smo na južnu Zemljinu polutku u proljeće, ali i uz to, od korone nismo pobjegli. Zato vas sve pozivam da budete i ostanete odgovorni. Čuvate sebe od drugih, a još više čuvate druge od sebe. Nosimo maske, držimo distancu, perimo ruke, ispirimo nosnice i grlo kad dođemo kući. Toliko se traži od nas i toliko možemo, a već smo i navikli.

Kao što sam rekla, ove godine će biti manje događaja koji rezultiraju velikim okupljanjima. U skladu s tom činjenicom pripremili smo ovogodišnji program Mostarskog proljeća.
S radošću najavljujem predstavu Sve o muškarcima, koja je plod suradnje Mostarskog proljeća i Teatra Gavran našeg Mire Gavrana, hrvatskog dramatičara, romanopisca, pripovjedača i pisca za mlade, čije je predstave do sad vidjelo preko milijun i pol gledatelja.
Uživajte u djelu najizvođenijeg suvremenog dramatičara u zemlji i inozemstvu u proteklih petnaestak godina. Djela su mu prevedena na 25 jezika. Uz sve to, pravi je prijatelj Mostarskog proljeća!”

Inače, predstava “Sve o muškarcima” dio je programa Dana Mire Gavrana koji se održavaju u sklopu Mostarskog proljeća, a koji su ove godine reducirani na dva programa. Predstava je dosad doživjela 18 premijera diljem svijeta, u Pragu je reprizirana više od 500, a u Krakovu – više od 400 puta.


Odgovori

Your email address will not be published.Required fields are marked *