Plamteći lahori – svaka pjesma svijet za sebe

U sklopu Mostarskog proljeća 2024. – 26. Dana Matice Hrvatske u suradnji s Narodnom knjižnicom HNŽ-a predstavljena je peta zbirka poezije Miljenke Koštro Plamteći lahori.

Ukupno je to osma knjiga autorice, koja je iz tiska izašla potkraj prošle godine u nakladi HKD-a Napredak – Posušje, a ilustrirala ju je sama autorica.

Koštro je, među ostalim, istaknula kako je u ovoj zbirci dosta pisala u prvom licu jednine, a u starijim zbirkama više u drugom i trećem licu jednine, čak i u množini.

– No, kako čovjek sazrijeva, dođe vrijeme da pišeš nekako svojim jezikom, svojim životom i iskustvom – kazala je Koštro dodajući kako je knjiga podijeljena u tri dijela Lepršavi treptaji, Duhovni vodopadi i Oseke i plime u rime, tematski dosta slična.

– Teško je objasniti o čemu oni govore, svaka je pjesma svijet za sebe i svaka nosi neku drugu temu, niti su sve pejzažne, ni ljubavne, ali mogu reći da su dobrim dijelom misaone i da sam išla u tom smjeru – istaknula je autorica.

Uz autoricu, knjigu su predstavili recenzenti, novinar i književnik Mladen Vuković, prof. Jasna Ćorić i prof. Ivan Vrljić, dok je publiku kroz književnu večer obojenu glazbom vodila Ana-Marija Dedić.

Nazočnima se, uime suorganizatora, s nekoliko riječi obratila i ravnateljica Narodne knjižnice HNŽ-a Julijana Pavlović.

 

Foto: Marin Knezović