Otvorena izložba Anje Marić: “Dijete u meni” – izraz sreće i bezbrižnosti iz vremena djetinjstva

Fotografije: Marin Knezović

 

 

U Galeriji Rondo u Hrvatskome domu hercega Stjepana Kosače u Mostaru u sklopu ovogodišnjega Proljeća otvorena je izložba likovne umjetnice Anje Marić “Dijete u meni”. Urednik izložbe je Dragan Marijanović.

 

Kao što i sam naziv izložbe kaže, u njezin je fokus, prema riječima ove umjetnice, koja je, inače, magistrirala grafiku na Akademiji likovnih umjetnosti u Širokom Brijegu, stavljen izraz sreće i bezbrižnosti iz vremena djetinjstva.

 

– Nazivom izložbe “Dijete u meni” htjela sam potaknuti ljude da se osvrnu na odraz djeteta u nama i kako smo zbog užurbanog i stresnog života u vremenu u kojem živimo svi na to dijete zaboravili. Tijekom odrastanja nekako zaboravimo taj osjećaj u nama koji bi uvijek trebalo njegovati. Ovom izložbom htjela sam poručiti da u životu posvetimo više pozornosti malim stvarima i situacijama u svakodnevnom životu koje nas čine sretnima – kazala je svojedobno za medije umjetnica Marić dodajući i to kako je za nju sreća kada uspiješ postići ravnoteže u životu, a ravnoteža se može postići tek onda kada spoznamo sami sebe.

 

– To bi bio jedan oblik njegovanja tog djeteta u nama, kada zastanemo na trenutak jer baš radi tog ubrzanog načina života mi preletimo sve one svakodnevne sitnice koje obavljamo i na neki način ne uživamo dovoljno njima, a to su ponekad stvari koje nam uljepšavaju život. Moja poruka bi bila da na trenutak zastanemo i razmislimo o svim sitnicama koje nas čine sretnima – objasnila je Anja Marić što ju je potaknulo upravo na ovu izložbu.

Posebnost ovog događaja ogleda se i u tome da je umjetnica kroza nj odlučila pokazati i likovni talent svoje kćeri, na što se u predgovoru izložbe, između ostaloga, osvrnuo i njezin urednik Dragan Marijanović:

“Čak, da bi očuvala potrebu te dječje percepcije svijeta koji ju okružuje, dosjetila se originalnog parametra: svojoj je kćeri predložila da zajednički stave na platno sve što u tom trenutku osjećaju te izložba podrazumijeva i rad ovdje označen pod rednim brojem 5“.

Sponzor izložbe priređene u sklopu Mostraskog proljeća 2022. – XXIV. dana Matice hrvatske Mostar je JP Elektroprivreda HZ HB.