Otvorena “Bol” Josipa Mijića

Izložba grafičke mape “Bol” Josipa Mijića otvorena je u Galeriji kraljice Katarine u Hrvatskome domu hercega Stjepana Kosače u Mostaru.
Po riječima autora, izložba je nastala u spomen na njegovog prijatelja Tomislava Baturinu.
– Svi se na različite načine nosimo s gubitkom, sa smrću, s bolom i različitim negativnim situacijama. Ja sam tu bol i gubitak prijatelja kanalizirao na taj način što sam intenzivno radio grafičku mapu – kazao je Mijić. Dodao je kako je predstavljena grafička mapa nadasve specifična te da sadrži trinaest grafičkih listova.
– Mapa je specifična zbog toga što sadrži crnu termokromatsku boju koja je osjetljiva na toplinu. Kada se grafički list dodirne rukom, pojavi se boja ispod crne boje. S obzirom na situaciju s pandemijom koronavirusa, ugradio sam grijače i svjetlo tako da će listovi postupno prijeći iz crne u kolor – pojasnio je autor.
Izložba “Bol” upriličena je u sklopu manifestacije Mostarsko proljeće – Dani Matice hrvatske Mostar, a ostat će otvorena do 18. studenoga.
Josip Mijić rođen je 1975. u Travniku. Godine 2002. diplomirao je slikarstvo na Akademiji likovnih umjetnosti u Širokom Brijegu u klasi prof. Ante Kajinića, a 2005. završio je poslijediplomski studij Ars sacra pod mentorstvom istog profesora i stekao zvanje magistra Ars sacra. Doktorirao je 2017. na Akademiji likovnih umjetnosti u Širokom Brijegu, a od 2018. docent je na širokobriješkoj akademiji. Dobitnik je brojnih nagrada, a do sada je imao 33 samostalne i sudjelovao na više od 190 skupnih izložaba u zemlji i inozemstvu.


Odgovori

Your email address will not be published.Required fields are marked *