Orenčukove Postaje pod križem

Netom prije otvaranja jubilarnog, 25. Mostarskog proljeća – Dana Matice hrvatske, u gradu na Neretvi sve ljubitelje umjetnosti očekuje još jedan izniman događaj. Naime, u utorak, 25. travnja u Galeriji Rondo u 18 sati bit će otvorena izložba skulptura akademskoga kipara Borisa Orenčuka Postaje pod križem.

– Na ovoj izložbi, kroz deset autorskih pogleda u daleku prošlost, Orenčuk, sjajnim minijaturama, prenosi vlastita viđenja najglasovitijeg puta u povijesti religije pa i čovječanstva – onog Isusovog pod križem, premda kratkom, ali i jedinstvenom, mukom i porukom, koja će za sobom povući milijarde sljedbenika i o kojoj znamo svaku izgovorenu i napisanu riječ. Ovom izložbom Orenčuk potvrđuje status jednog od najnadarenijih skulptora našega vremena i prostora. Od sedamnaestoga stoljeća pa naovamo, bezbroj je umjetničkih i inih prikaza ove vječne teme, no zanimanje za nju nikada neće prestati. I uvijek će intrigirati umjetnike i svaki od njih, pa evo i Boris Orenčuk, uprizorit će je na svoj način. Ove skulpture nastajale su u vrijeme pandemijske izolacije, koja je umjetniku zasigurno osigurala mir i potpunu usredotočenost, a i sama globalna atmosfera svakako je pridonijela da se čovječanstvo iskrenije okrene sakralnim mislima, kako se to događa uvijek kada nas zadese goleme nevolje. Tada i nadnaravno rado prihvaćamo, metafiziku razumijemo bolje negoli inače, i napajamo se strahopoštovanjem spram tema kojima inače prilazimo tek običajno, dakle – površno – piše, među ostalim, urednik izložbe Dragan Marijanović i dodaje:

– I u dosadašnjem radu i svim, barem meni znanim Orenčukovim ciklusima, baš je bezličnost bila u fokusu njegove koncentracije u pokušajima da nam približi svoj sud o svim našim osamljenostima, usamljenostima, otuđenostima i bježanju jednih od drugih, ma što to značilo. E, ova biblijska tema je valjda jedna od onih koja nas ipak okuplja, ma što i to značilo! Stoga nam valja – ne samo pogledati izložbu, nego i doživjeti što je, zapravo, ispod tih končanih membrana i gdje su naša lica u svemu tome.

Orenčukova djela u Galeriji Rondo moći će se pogledati do 10. svibnja.

 

O AUTORU:

Boris Orenčuk, rođen je 1989. godine u Mostaru. Magistrirao na Akademiji likovnih umjetnosti u Sarajevu na Odsjeku kiparstva kod mentora za praktični rad prof. mr. Mustafe Skopljaka i teoretski rad – kod profesora dr. sc. Sadudina Musabegovića. Na Univerzitetu Džemal Bijedić u Mostaru završio dodiplomski studij – Odsjek likovnih umjetnosti, smjer kiparstvo, u klasi mr. Mustafe Skopljaka. Završio Srednju školu likovnih umjetnosti Gabrijela Jurkića na Odsjeku za kiparstvo u Mostaru. Dobitnik Rektorove nagrade za postignuti uspjeh, nagrade Fondacije Slipičević iz domene likovnih umjetnosti u gradu Mostaru i nagrade Društva hrvatskih likovnih umjetnika u Federaciji/DHLU za najaktivnijeg člana. Član je Hrvatskog kulturnog društva NAPREDAK – Glavna podružnica Mostar, Društva hrvatskih likovnih umjetnika u Federaciji/DHLU, Udruženja likovnih umjetnika BiH/ULUBiH, Udruge umjetnika „Vrba“, Udruge za kulturnu i umjetničku produkciju VERUS i Udruženja likovnih umjetnika „Format“/ ULUF. Sudjeluje u izradi Strategije razvoja kulture Grada Mostara od 2018. godine. Imao osam (8) samostalnih izložbi sulptura i četrdeset devet (49) skupnih izlagačkih aktivnosti.

 

SAMOSTALNE IZLOŽBE:

Mostar, 2014. – Prva samostalna izložba skulptura/ Centar za kulturu

Mostar, 2015. – Izložba skulptura „Otvorene plastične forme“, Mala galerija HD

hercega Stjepana Kosače

Široki Brijeg, 2016. – Izložba skulptura pod nazivom „Dijalektika sjena“, Franjevačka galerija

Mostar, 2017. – Izložba skulptura pod nazivom „Materija – Vertikala – Oblik“, Galerija Rondo

Široki Brijeg, 2019. – Izložba skulptura „Interaktivna memorija“, Galerija Vrba

Sarajevo, 2019. – Izložba skulptura „Materija – Vertikala – Oblik“, Umjetnička galerija Bosne i Hercegovine

Tuzla, 2020. – Izložba skulptura „Materija – Vertikala – Oblik“, Umjetnička galerija Kristian Kreković

Široki Brijeg, 2023. – Izložba skulptura „Postaje Križnog puta“, Franjevačka galerija

 

SKULPTURE U JAVNIM PROSTORIMA:

  1. „Posljednja večera“, beton, željezo – Kornica, BiH
  2. „Figura XVIL“, inox sajle – Kornica, BiH
  3. „Tok“, monumentalna skulptura u kamenu, Ostrožac, BiH

 

KOLEKCIJE/ Orenčukovi radovi nalaze se u fundusima galerija:

Umjetnička galerija Bosne i Hercegovine

Franjevačka galerija i muzej Široki Brijeg

Galerija kraljice Katarine Kosače Mostar

Fondacija za scenske, likovne i muzičke umjetnosti Bosne i Hercegovine

Galerija Martino Mostar

Galerija Vrba Široki Brijeg

Katalog OrenČuk.PDF