Na rubu pameti na Mostarskom proljeću: Despot još jednom pokazao zašto je prvak Drame

Fotografije: Marin Knezović

 

 

Prvak Drame zagrebačkog HNK Dragan Despot i jedan od najboljih hrvatskih dramskih umjetnika uopće izveo je u sklopu Mostarskoga proljeća 2022. – XXIV. dana Matice hrvatske Mostar glasovitu monodramu Na rubu pameti, nastalu još 2004. godine prema istoimenome romanu Miroslava Krleže.

Publika je u Hrvatskome domu hercega Stjepana Kosače – Galeriji kraljice Katarine od prve do posljednje minute prolazila sve s glavnim likom – doktorom prava koji dolazi u sukob s građanskim zagrebačkim društvom licemjerja kojem je i sam pripadao, a koji, na kraju, biva izopćen i završava u zatvoru…

Krležin roman Na rubu pameti, objavljen 1938. godine, inače njegov jedini pisan u prvome licu, predložak je monodramskog autorskog projekta glumca Dragana Despota koji, uz dramaturšku pomoć Lade Martinac, potpisuje adaptaciju, režiju i izvedbu. Autor glazbe je Arsen Dedić.

Kao i svaki put dosad, Despot je i ovog puta ljubiteljima kazališta u svome rodnom Mostaru kroz besprijekornu izvedbu pokazao glumačku izvrsnost i zašto je odlukom Ministarstva kulture Republike Hrvatske baš on još 2015. dobio status nacionalnog prvaka Drame Hrvatskoga narodnog kazališta u Zagrebu.