Mostarsko proljeće: Zlatne riječi iz zlatnog srca dr. Zdravke Mile Marijanović

U sklopu Mostarskoga proljeća 2023. – XXV. dana Matice hrvatske Mostar u srijedu, 31. svibnja u 19 sati u Galeriji kraljice Katarine Kosače bit će predstavljena slikovnica poznate mostarske liječnice dr. Zdravke Mile Marijanović Zlatne riječi. Slikovnicu je ilustrirao Josip Mijić.

 

– Nova slikovnica pod nazivom Zlatne riječi rodila se iz zlatnog srca autorice dr. Zdravke Mile Marijanović, koja je ne samo liječnica koja pomaže čovjeku u njegovu tjelesnom zdravlju, nego i odgojiteljica koja upravo ovom knjigom djeluje na duhovno zdravlje birajući najbolju terapiju za dušu – piše, među ostalim, književnica Anita Martinac.

 

Uz autoricu dr. Zdravku Milu Marijanović, u programu će sudjelovati Anita Martinac, Tina Laco, Miro Petrović, Bruno Marijanović te Misijana Brkić-Milinković.

 

Događaj će glazbeno obogatiti prof. Silvia Vukojević i prof. Anamarija Vukojević.

 

Podsjetimo, prošle su godine na Mostarskome proljeću predstavljene dvije knjige Zdravke Mile Marijanović: strip-slikovnica Doktorica baka i unuk Roko i zbirka Biseri života.

 

 

 

RIJEČ-DVIJE O ZLATNIM RIJEČIMA…

 

TINA LACO:

ESTETSKA DIMENZIJA PRIMARNO PROIZLAZI IZ SKLADA DVA KOMUNIKATIVNA KODA – LIKOVNOGA I JEZIČNOGA, KOJI SE IDEALNO NADOPUNJUJU: ILUSTRATOR JOSIP MIJIĆ ZA POZADINSKI JE KOLORIT DOMINANTNO BIRAO NEUTRALNE, SIVE I BIJELE, TONOVE U KOJEMU SU LICA LIKOVA JOŠ „ANIMIRANIJA“, ŽIVLJA, EMOTIVNIJA: NJIHOVA SU LICA, ZAPRAVO, POPUT SVJETLOSTI I SIMBOLA LJEPOTE U ČESTO SIVOJ, UČMALOJ SVAKODNEVICI. EMOCIJE KOJE ISKAZUJU SVOJIM EKSPRESIJAMA SU ČISTE, JASNE, IZRAVNE, A LIKOVI ODIŠU TOPLINOM I BLISKOŠĆU. MALA ĆE PUBLIKA ZASIGURNO UŽIVATI NE SAMO KAO ČITATELJ NEGO I GLEDATELJ OVE SLIKOVNICE U KOJOJ SU LIKOVI NACRTANI GOTOVO S LUTKARSKOM KVALITETOM, ODNOSNO DJELUJU DOHVATLJIVO I OPIPLJIVO. SLIKOVNICA ZLATNE RIJEČI NIJE SAMO POUKA O LIJEPOME PONAŠANJU, NEGO POHVALA DOBROTI, LJUBAZNOSTI I PRISTOJNOSTI KROZ OČI DJETETA, GLAVNOGA LIKA DJEČAKA MARKA, S KOJIM SE LAKO POISTOVJETITI. IZA SVAKE JE POUKE I ZLATNE RIJEČI PRIKLADNA MALA ANEGDOTA, KOJOM CIJELA PRIČA ZADOBIVA OZRAČJE POZITIVNOSTI I OPTIMIZMA, ZAOKRUŽUJUĆI JE U CJELINU KOJU NAJMLAĐA PUBLIKA RAZUMIJEVA KAO UVIJEK OČEKIVANI I ŽELJENI HAPPY ENDING, TE U KOJOJ SE URAVNOTEŽENO NADOPUNJUJE PRIPOVJEDNO I SLIKOVITO, EDUKATIVNO I ZABAVNO.

 

 

ANITA MARTINAC:

NOVA SLIKOVNICA POD NAZIVOM ZLATNE RIJEČI RODILA SE IZ ZLATNOG SRCA AUTORICE DR. ZDRAVKE MILE MARIJANOVIĆ, KOJA JE NE SAMO LIJEČNICA KOJA POMAŽE ČOVJEKU U NJEGOVU TJELESNOM ZDRAVLJU, NEGO I ODGOJITELJICA KOJA UPRAVO OVOM KNJIGOM DJELUJE NA DUHOVNO ZDRAVLJE BIRAJUĆI NAJBOLJU TERAPIJU ZA DUŠU. BIRANIM RIJEČIMA STAVLJA MELEM KOJIM UBLAŽAVA SUROVOST DANAŠNJICE I PODSJEĆA NAS NA IZVORNU LJEPOTU OPHOĐENJA I KOMUNIKACIJE MEĐU LJUDIMA. U SLIKOVNICAMA JE PODJEDNAKA VAŽNOST AUTORA TEKSTA I ILUSTRATORA, I JEDNO BEZ DRUGOGA NE BI POSTIGLO ŽELJENI CILJ. ZATO JE SIMBIOZA POD UREDNIČKOM PALICOM KLJUČ I GARANCIJA USPJEHA. USPOSTAVLJENA SURADNJA PREPOZNATLJIVIH IMENA VJERUJEM DA ĆE DONIJETI RADOST BROJNOJ DJECI A TAKOĐER I MOTIVACIJU AUTORICI ZA DALJNJE STVARANJE.

 

SANJA PILIĆ:

LIJEPE, ZLATNE RIJEČI IMAJU VELIKU SNAGU, A TO ČESTO ZABORAVLJAMO. ONE NAS MOGU ISCIJELITI, PROMIJENITI, UTJEŠITI, RAZVESELITI, OZDRAVITI – POPUT ČAROBNOG ŠTAPIĆA SU. IPAK, NEDOVOLJNO IH KORISTIMO, A KADA SU NAMA UPUĆENE, OSJEĆAMO SE KAO DA NAS JE OBASJALO SUNCE. ZBOG TOG TOPLOG, ZLATNOG SJAJA KOJI NAM GRIJE SRCE, TREBAMO IH ŠTO ČEŠĆE PONAVLJATI. SLIKOVNICA ZDRAVKE MILE MARIJANOVIĆ BAŠ JE JEDNO TAKVO SUNCE KOJE JE, UZ POMOĆ ODLIČNIH, STILSKI ČISTIH I PROFINJENIH ILUSTRACIJA, ZASJALO NA NAŠEM KNJIŽEVNOM NEBU. VJERUJEM DA ĆE OVA SLIKOVNICA UPUTITI I DODATNO OSVIJESTITI MLADE ČITATELJE NA VAŽNOST LJUBAVI I DOBROG ODGOJA NA NENAMETLJIV NAČIN. ČESTITKE AUTORICI I VRSNOM ILUSTRATORU MIJIĆU I SRETAN PUT U ZAGRLJAJ NOVIM

ČITATELJIMA.