Mostarsko proljeće: TRIO SCHERZO pred publiku donosi djela Dvořáka i Šostakoviča

U sklopu Mostarskoga proljeća 2023. – XXV. dana Matice hrvatske Mostar u srijedu, 17. svibnja u Galeriji kraljice Katarine Kosače u Mostaru publici će se koncertom klasične glazbe predstaviti TRIO SCHERZO. Trio čine Ante Slišković na violini, Nejla Komar na violončelu te Silvia Vukojević na klaviru.

 

Na programu su djela češkoga skladatelja Antonína Dvořáka: Klavirski trio op.90 br. 4 u e-molu, “Dumky Trio” i ruskoga skladatelja Dmitrija Šostakoviča: Pet komada za dvije violine i klavir (obrada za Klavirski trio).

 

Koncert počinje u 19.30, a ulaz je besplatan.

 

 

O UMJETNICIMA:

 

Ante Slišković rođen je 1997. godine u Mostaru. Unutar obitelji, u najranijoj životnoj dobi, dobiva svoju prvu glazbenu poduku. Glazbeno obrazovanje započinje u Glazbenoj školi Ivana pl. Zajca u Mostaru, u klasi prof. Vasilija Buzmakova, a nastavlja ga 2014. u Glazbenoj školi Široki Brijeg, u klasi prof. Irene Vučić, gdje je i maturirao 2016. Uz to, pohađao je i Gimnaziju fra Dominika Mandića u Širokome Brijegu, gdje je bio proglašen najboljim učenikom u generaciji. Upisuje Studij violine na Muzičkoj akademiji u Zagrebu, u klasi prof. Gorana Končara, a nastavlja ga 2020. godine na Sveučilištu za glazbu Fryderyka Chopina u Varšavi, unutar Erasmus programa, u klasi  prof. Konstantina Andrzeja Kulke. Integrirani preddiplomski i diplomski studij završava u rujnu 2021. s najvišom ocjenom iz glavnog predmeta te stječe akademski naziv magistar muzike, a u akademskoj 2021./22. sudjeluje u programu pripravništva na Sveučilištu za glazbu Fryderyka Chopina, gdje radi kao asistent na kolegiju violine u klasi prof. Agnieszke Maruche. Još kao učenik Ante sudjeluje na mnogobrojnim natjecanjima i smotrama te osvaja niz nagrada. Kao solist održava brojne koncerte i recitale u BiH, Hrvatskoj i Poljskoj, a najzapaženije –uz pratnju Simfonijskog orkestra Mostar te Gudačkog orkestra GŠ Pavla Markovca iz Zagreba. Usavršavao se na majstorskim seminarima i radionicama brojnih svjetskih violinista i pedagoga… Dobitnik je Rektorove nagrade Sveučilišta u Zagrebu za akademsku godinu 2019./20. Uz hrvatski, Ante govori i služi se engleskim, njemačkim i poljskim jezikom. Zaposlen je u glazbenim školama u Širokom Brijegu i Ljubuškom, te kao stručni suradnik na Studiju glazbe FPMOZ-a, Sveučilišta u Mostaru. Trenutno svira na majstorskoj violini Giovannija Gagliana iz 1800. godine.

 

Nejla Komar rođena je 1999. godine u Sarajevu, gdje i stječe svoje osnovno i srednje glazbeno obrazovanje. Studirala je na Muzičkoj akademiji u Sarajevu, Conservatorio Superior

de Musica de Vigo (Španjolska) i Muzičkoj akademiji Univerziteta u Istočnom Sarajevu, gdje diplomira 2022. godine najvišom ocjenom, u klasi prof. dr. Dejana Božića. Tijekom školovanja osvaja 13 nagrada na federalnim i internacionalnim solističkim i komornim natjecanjima. Sudjeluje na mnogim domaćim i međunarodnim projektima i koncertima s istaknutim dirigentima u Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj, Srbiji, Makedoniji, Albaniji, Austriji, Italiji, Francuskoj, Španjolskoj i Njemačkoj. Dvije godine zaredom (na I. i II. godini studija) je dobitnica stipendije za ljetnu baroknu akademiju ABA (Austria Barock Akademie) u Austriji, Gmunden, gdje ima priliku učiti o baroknoj muzici i koncertirati na starim instrumentima. U Španjolskoj, uz studij, ima priliku raditi u nekoliko orkestara, od kojih su najvažniji Orquestra 430 Vigo, Orquesta a Clásica i Orquesta Filarmónica Cidade de Pontevedra, gdje već s 19 godina zauzima poziciju voditeljice dionice violončela u filharmoniji i opernom orkestru… Povremena je honorarna članica Sarajevske filharmonije, Kamernog simfonijskog orkestra Zenica, Simfonijskog orkestra Mostar i Orkestra BHRT-a…

Od 2021. godine radi i kao profesorica violončela u glazbenim školama u Mostaru, a od 2022. i Širokom Brijegu. Nejla je stalna umjetnica-violončelistica i ujedno jedina predstavnica BiH u sklopu projekta TCOE sa sjedištem u Strasbourgu (Francuska), orkestru koji okuplja po jednog perspektivnog umjetnika iz više od 55 država svijeta. Koncertno je aktivna kao solistica, komorna i orkestralna glazbenica u BiH i drugim europskim državama.

 

Silvia Vukojević (Split, 1992.) osnovno glazbeno obrazovanje započinje u Ljubuškom, u klasi nastavnice Mire Kvartuč, a Opću gimnaziju i Srednju glazbenu školu, u klasi prof. Dubravke Zelenike-Miličević, u Mostaru. Studij klavira upisuje na Sveučilištu u Mostaru, na odsjeku Glazbene umjetnosti, u klasi prof. Jadranke Garin, kod koje i uspješno završava magisterij 2015. godine. Tijekom školovanja osvajala je nagrade na federalnim i međunarodnim natjecanjima, u Sarajevu, Tuzli, Livnu, Splitu i Zagrebu. Usavršavala se na seminarima glazbenih pedagoga: Gregora Vidovića, Jokuta Mihajlović, Vesne Podrug i Rubena Dalibaltayana i Julije Gubajduline. S pedagoškim radom počinje tijekom studija, u Glazbenoj školi u Čapljini, a nakon studija, u Glazbenoj školi Ivana pl. Zajca i u Glazbenoj školi Ljubuški, gdje i danas radi kao profesorica klavira. Nastupa kao članica komornih sastava i korepetitorica na kulturnim događanjima, festivalima i seminarima, te u sklopu projekata Simfonijskog orkestra Mostar s kojim je ostvarila i suradnju kao solistica, 2012.godine. Kao korepetitorica djeluje na Studiju glazbene umjetnosti Sveučilišta u Mostaru, na odsjeku violine, te kao suradnica mas terclassa Ardea u Čapljini.


Odgovori

Your email address will not be published.Required fields are marked *