Mostarsko proljeće: Trio SCHERZO – Dvořákovi tonaliteti, ritmovi i boje i Šostakovič – od neobuzdane euforije do potištenosti

Trio SCHERZO, koji čine Ante Slišković na violini, Nejla Komar na violončelu te Silvia Vukojević na klaviru, održao je u Galeriji kraljice Katarine koncert u sklopu Mostarskoga proljeća 2023. – XXV. dana Matice hrvatske Mostar. Na programu su bila djela češkoga skladatelja Antonína Dvořáka: Klavirski trio op.90 br. 4 u e-molu, “Dumky Trio” i ruskoga skladatelja Dmitrija Šostakoviča: Pet komada za dvije violine i klavir (obrada za Klavirski trio).

 

– Dvořák je skladatelj češke klasične glazbe s kraja 19. stoljeća. Pisao je nevjerojatnu glazbu u svim komornim oblicima kroz koju se može vidjeti njegova kombinacija prirodne lirike, čiste teksture, ritmičke živosti i sigurnog smisla dramatičnog razvoja i ujedinjenja velikih kultura,  poput američkog i europskog stila, baš iz razloga jer je živio i djelovao na oba kontinenta.

Djelo “Damky trio” napisano je 1890. i premijerno je izvedeno sa samim skladateljem Dvoržakom na klaviru.

Riječ “damky” izvedenica je od riječi “dumka” koja označava češki i ukrajinski termin za baladu, elegiju ili lamentaciju.

“Damki trio” je suita od šest stavaka koji se razlikuju po tempima, tonalitetima, ritmovima i boji što daje jedan velikikontrast no zajedno čine zaokruženost djela u cjelini – kazali su nam iz Trija SCHERZO objašnjavajući zašto su za ovaj koncert odabrali baš Dvořáka i njegovo navedeno djelo.

 

S nama su podijelili i nekoliko riječi o Šostakoviču te njegovoj glazbi:

– Kada, kao slušatelji, pomislimo na Šostakoviča, vjerojatno ćemo zamisliti skladatelja čije je glazba vrlo bipolarna, kretajući se od neobuzdane euforije do potištenosti i teškog terora, često se zadržavajući na ovom drugom. Takva se glazba često susreće u skladateljevim simfonijama i gudačkim kvartetima, ali petkomada koji se ovdje izvode, nisu takva glazba. Stavci vuku podrijetlo od kompozicija koje je Šostakovič izvorno skladao za filmske, baletne i kazališne produkcije.

 

Publika je odlično prihvatila koncert, a na kraju izvedbe, uime Trija SCHERZO, violinist Ante Slišković zahvalio je svima na potpori, posebice Matici hrvatskoj Mostar i organizaciji Mostarskog proljeća, koji su im omogućili da budu dio ovogodišnjega, jubilarnog programa.

 

 

Fotografije:
Matica hrvatska Mostar