Mostarsko proljeće: Mlakićev roman Na Vrbasu tekija izazvao veliku pozornost publike

Fotografije: Marin Knezović

 

Roman Josipa Mlakića Na Vrbasu tekija, inspiriran Andrićevim književnim stvaralaštvom, predstavljen je u sklopu Mostarskog proljeća 2022. – XXIV. dana Matice hrvatske Mostar. Stoga nije slučajno kako je zbog tematike djela kao mjesto promocije izabrana Knjižara Ive Andrića u Mostaru.

Prema riječima samoga autora, radi se o možda najkompleksnijem romanu koji se sastoji od tri dijela, i to: Na Vrbasu tekija, Jajačka hronika i Paučina i promaja.

  • Prva dva dijela rukopis su ‘nepoznatoga autora’ koji podsjeća na Ivu Andrića, a treći je napisan u formi kvazi-eseja koji govori o Andriću. Taj treći dio zapravo je cijeli kompleks teksta, svojevrsni roman o Ivi Andriću – kazao je Mlakić.

‘Na Vrbasu tekija’ progovara o važnoj bosanskoj temi, o onoj za koju u dosad objavljenim tomovima nije bilo mjesta – samostanu u Jajcu. To je još jedna priča o bosanskim fratrima i Bosni Srebrenoj, o Bosni od sredine 19. do sredine 20. stoljeća.

Neizostavna tema na mostarskome predstavljanju bila je i trenutačna politička situacija u BiH i njezin položaj u Europi, te svijetu. Mlakić je tako, između ostaloga, kazao kako smo „mi onaj dio Europe kojemu je namijenjena vječita uloge kolonije, a posljedica toga je sva ova politička kriza koju ćemo imati jako dugo“.

  • Svaka odgovorna vlast, svako uređenje Izbornog zakona, kao i uređenje sustava, tim tzv. kolonizatorima ne ide u prilog – ustvrdio je Mlakić.

Mlakićev roman Na Vrbasu tekija izazvao je veliku pozornost publike koja se tijekom cijeloga predstavljanja aktivno uključivala u ovaj književni program u kojemu su, uz samoga autora, sudjelovali i novinarka Gloria Lujanović, akademik Josip Muselimović, inače počasni predsjednik Matice hrvatske Mostar, te glavna tajnica MH Mostar Misijana Brkić-Milinković.