Mostarsko proljeće: Kad se spoje dvije ljubavi – prema medicini i pisanoj riječ, nastaju djela dr. Zdravke Mile Marijanović

Fotografije: Marin Knezović

 

Mostarsko proljeće 2022., u sklopu svoga književnog programa, u Galeriji kraljice Katarine ugostilo je Zdravku Milu Marijanović, koja je predstavila zbirku pjesama “Biseri života” te strip “Doktorica Baka i unuk Roko“, čije ilustracije/crteže potpisuje Zrinka Ostović.

Autorica Zdravka Mila Marijanović, inače poznata mostarska liječnica, kazala je kako je uistinu sretna zbog ovih dvaju djela dodajući pritom kako je cijeli svoj život bila liječnica, a pisati je počela u – mirovini. Posebno je pritom istaknula kako voli pisati za djecu te je već uradila i dvije slikovnice.

– “Doktorica Baka i unuk Roko” prvi mi je strip. Što se tiče zbirke pjesama “Biseri života”, sama riječ kaže odakle mi ispiracija. Moj grad, moja obitelj, moji prijatelji biseri su života i svi su utkani u moje srce i nitko to ne može istrgnuti. Ono što osjećam to pišem, želim to prenijeti na papir, jer sve što ne napišete, zaboravi se – kazala je okupljenoj publici.

Otkrila je autorica i kako je strip, ustvari, istinita priča (sam podnaslov kaže: Priča u stripu za male i velike, možda čak i istinita), a govori o njezinu unuku koji, kada je bio bolestan, vidjevši baku odjevenu u liječnicu, rekao da je kuharica, a ne – doktorica.

– Ovim stripom želim reći i da je svako zvanje iznimno vrijedno i da ga treba poštovati. Strip je jako edukativan pa se i moj unuk upoznao s tim što su virusi, bakterije, zdrava prehrana – naglasila je Marijanović.

– Jezik je stripovski sočan, pun zaigranih stilskih figura, jako blizak generaciji kojoj se obraća, pun verbalnih doskočica – poslovica, onih koje djeca svakodnevno čuju tako da ono korisno – ona korisna poruka – do njih dopire suptilno – kazala je, između ostaloga, prof. Tina Laco o stripu.

Prema riječima autorice koja je cijeli svoj radni vijek provela kao liječnica u službi humanosti, emocija spaja dvije ljubavi – prema medicini i pisanoj riječ, a ljubav prema pacijentima i ljubav za razgovore s njima prenijela je na papir.

Recenzentica zbirke pjesama i stripa, književnica Anita Martinac istaknula je kako se autoričinu zbirku pjesama može ostaviti u škrinju ljubavi generacijama koje dolaze.

– Pomno birani stihovi posvećeni bliskim osobama ili trenucima za pamćenje u ovoj zbirci postaju svevremenski. Otrgnuti od autoričina srca i predani čitatelju imaju za cilj uljepšati živote svih kojih se dotaknu. Njezina umjetnička duša u zreloj dobi osjeća mir, prepuštena onom što voli. Nakon veoma uspješne profesionalne karijere, Zdravka Mila Marijanović opet je ona mlada pjesnikinja što je bila u mladosti – istaknula je recenzentica Martinac.

Književnik i član Predsjedništva MH Mostar Miro Petrović Zdravki je Marijanović uručio književnu nagradu “Krešimir Šego”, koju je zavrijedila, kako je u obrazloženju istaknuo: “Jer je od više od 4000 književnih priloga dosad objavljenih u Cvitku, prva autorica s ovih prostora koja je u tom književno-poučnom časopisu za mlade kojemu je upravo pokojni Krešimir Šego jedan od utemeljitelja, objavila – strip, ocijenjen iznimno kvalitetnim“.

Silvija i Anamarija Vukojević, mlade profesorice glazbe, izvele su dvije pjesme, baš kao i Romeo Nikolić, u čijoj je izvedbi pjesma „Vrelo života“ doživjela svoje prvo javno predstavljanje. Skladbe „Dobro jutro, grade“ i „Hvala ti, Bože“ autorski također potpisuje Zdravka Mila Marijanović, a posebno emotivno bilo je kada je njezin unuk Bruno izrecitirao pjesmu „Cilj“ iz predstavljene zbirke. Program je moderirala glavna tajnica MH Mostar Misijana Brkić-Milinković.