Mostarsko proljeće: Dragan Despot u rodnom gradu s glasovitom monodramom Na rubu pameti

“S Krležom sam produljio svoj sam o glumi. Igrati predstavu velika je svetkovina za moju dušu. Htio sam igrati Krležu preko svoga bunta i pobune upravo, u odrazu našeg vremena, kroz sebe, vratiti riječ ponovno na pijedestal, vratiti joj dostojanstvo, važnost i odgovornost”, kazao je svojedobno glumac Dragan Despot o glasovitoj monodrami Na rubu pameti, nastaloj 2004. godine prema istoimenome romanu Miroslava Krleže.

 

Dragana Despota publika će upravo u predstavi Na rubu pameti moći gledati i na Mostarskome proljeću 2022. – XXIV. danima Matice hrvatske Mostar, i to u subotu, 14. svibnja u Hrvatskome domu hercega Stjepana Kosače – Galeriji kraljice Katarine, s početkom u 20 sati.

 

Kao i u samom Krležinom romanu, pripovjedač i protagonist je doktor prava koji dolazi u sukob s građanskim zagrebačkim društvom licemjerja kojem je i sam pripadao. Biva izopćen i završava u zatvoru…

 

Krležin roman Na rubu pameti, objavljen 1938. godine, inače njegov jedini pisan u prvome licu, predložak je monodramskog autorskog projekta glumca Dragana Despota koji, uz dramaturšku pomoć Lade Martinac, potpisuje adaptaciju, režiju i izvedbu, dok je autor glazbe Arsen Dedić.

 

Ulaznice po cijeni od 10 KM mogu se kupiti na blagajni Hrvatskoga doma hercega Stjepana Kosače.

 

Despot s monodramom, nakon izvedbe u rodnome gradu, u sklopu Mostarskoga proljeća 2022.  gostuje i u Travniku, Posušju te Čitluku.