Mostarsko proljeće: Atićevo Crtanje vjerovanja i povratak u staro biblijsko vrijeme

Program Mostarskoga proljeća 2023. – XXV. dana Matice hrvatske Mostar ide dalje. U srijedu, 31. svibnja u 18 sati u Galariji Rondo bit će otvorena izložba slika Crtanje vjerovanja akademskoga likovnog umjetnika, crtača i grafičara iz Mostara Odeja Atića. O izložbi će govoriti njezin urednik Dragan Marijanović.

 

– Odej Atić s dvadeset pet crteža iz svoga najnovijega ciklusa Crtanje vjerovanja zapravo se referira na staro biblijsko vrijeme i svakim crtežom ilustrira neki čin, neki događaj za kojega se tada možda i nije činilo da će biti vječan, ali, evo, već tisućama godina ti motivi nadahnjuju i vjernike koji slijede snagu poruka proisteklih iz tih događaja, ali i one koji ih raznim deskripcijama, slikom, riječju ili glazbom, a ponajprije kanonskom molitvom, nastoje doživjeti i produljiti njihove vjerske i etičke vrijednosti. Odej Atić ilustrira sve te događaje i glavne im aktere na svoj, crtački, ali i vjernički način, stvarajući uzbudljive prizore s istaknutim središtem događanja, ali i svemu onome što ga je, tako knjige kažu, okruživalo, pratilo, doživljavalo i proživljavalo. Tako da je svaki njegov crtež prožet dramatičnošću, jer događaji i jesu bili dramatični, a izrazi lica brojnih likova zapravo govore o stupnju iste, čime se Atić promeće u izrazito kvalitetnog likovnog pripovjedača – piše, među ostalim, urednik izložbe Dragan Marijanović o Atićevu postavu koji će se naći pred mostarskom publikom.

 

 

Dragan Marijanović: Snaga likovnog pripovijedanja

 

…Po Atiću, dva su najbitnija faktora za stvaranje likovnog djela: ideja i inspiracija. Ideja je u suštini osnovna misao koju zamislimo da bismo stvorili nešto (početni izgled nečega), a inspiracija je kao pogonski motor koji pogura ideju. Ideja i inspiracija žive zajedno u istome svijetu i vrlo često su ovisne jedna o drugoj, na neki su način temelj za stvaranje likovnog djela.

 

“Biblijski su motivi vječno istraživanje starih spoznaja iz nekih davnih, minulih vremena. Svaki sudionik ima svoju ulogu, često sam razmišljao o tome kakav bih izgled podario nekim likovima, primjerice Pavlu. Gledajući neke radove starih umjetnika, shvatio sam da svatko od njih ima vlastito tumačenje njegova izgleda. U današnje vrijeme, gdje se vjera izgubila pod navalom konzumerizma i drugih potreba ljudske površnosti, teško je držati korak i zadržati svoje unutarnje ja, svoju esenciju karaktera. Potraga za duševnim je ono što bi trebalo najbolje prezentirati vjeru. Traženje pokreta, izraza na licu, oduvijek je bilo sastavni dio crteža, bez obzira na umjetnika”.

 

Tako o svome likovnom svijetu govori Atić.

 

Uz ove biblijske teme on će se referirati i na neke druge događaje novijega doba, koji također ostaju u domeni vjerovanja, a koji svojom dramom ili čak brutalnošću, motiviraju umjetnika izraziti svoj strah, jer vjerovanje njegovo i svih drugih koji vjeruju duševno boli svaki ružan i destrukcijski čin kojim netko apokaliptičnim postupcima nastoji agresivno ubiti u ljudima vjerovanje.

 

No umjetnost i vjerovanje postojali su uvijek i uvijek su se iz muke uzdizali rukom pod ruku, jer da nisu, malo bismo danas znali o početku svega.

 

O umjetniku…

 

Odej Atić mostarski je akademski likovni umjetnik. Crtač i grafičar. Barem ga po tome poznaje likovna kritika. Čak izvanredan crtač, kaže ta ista struka. Rođen je 1988., a zvanje akademskog likovnog umjetnika stekao je na ALU u Širokom Brijegu, sada već davne 2011. godine, a kada od te pa evo sve do ove, 2023., ne dobijete priliku za ikakav posao, onda ste stvarno davno diplomirali! Grafiku je učio i doučio u klasi časnog profesora, pokojnog Mire Petrica. Student i profesor imali su jednu zajedničku crtu: sklonost k osami i melankoliji. Odeja ta dva stanja neće napustiti nikada. Jest da je Odej sudjelovao na više skupnih izložbi, jest da je imao i nekoliko vrlo zamijećenih samostalnih, ali on je poput daška vjetra – pojavi se nakratko te opet odlazi u samoću. Jest da je i nagrađivan, primjerice još studentom, dobio je nagradu Ministarstva prosvjete i znanosti u Vladi FBiH za rad na polju grafike. Evo ga, napokon, na Mostarskom proljeću! Predstavit će se s 25 radova iz sakralne domene. Uzbudljivih, koje nas pažljivijim promatranjem i doživljajem, mogu povući u srž Odejeva odnosa prema biblijskim temama i natjerati nas da se i sami preispitamo – jesmo li dovoljno iskreni prema žrtvi koju je Netko za nas podnio, ili smo formalni štovatelji novozavjetne priče? Pa, pođimo u dubine Odejeva vjerovanja i emocionalnog likovnog ilustriranja istih…