Mostarsko proljeće: Antonija Gudelj kroz prikaz ribe ispričala priče o ljudskim osjećanjima

Fotografije: Marin Knezović

 

Dio bogatoga likovnog programa Mostarskog proljeća 2022. – XXIV. dana Matice hrvatske Mostar čini i izložba Antonije Gudelj, jedne od ponajboljih grafičarki na ovim prostorima, naziva Semiotika u ribljem kolopletu riječi otvorena u Hrvatskome domu hercega Stjepana Kosače – Galeriji Rondo.

Kako je prigodom predstavljanja kazao urednik izložbe Dragan Marijanović, umjetnica je, radeći grafike u drvorezu i linorezu, nastojala ispričati priču o etimološkom i semiotičkom, znakovnome značenju pojma ribe kroz povijest ljudskoga roda, naglasivši i kako je ovo, prema njegovu mišljenju, izložba godine u Gradu Mostaru.

Dodao je i kako u povijest nema velike priče, a da se u njoj upravo ne spominje – riba. No, Antonija Gudelj, istaknuo je, nije išla na forme ribe kakve ustvari one izgledaju, već je, s milijun malih detalja, i to minijaturnih, htjela ispričati priče o ljudskim osjećanjima.

Uz Dragana Marijanovića te samu autoricu, u programu je sudjelovao i fra Ante Marić, koji je i otvorio izložbu.

Umjetnica se na mostarskoj izložbi predstavila s 15 djela, a svi ljubitelji likovnoga izričaja moći će je pogledati do 1. lipnja.

Antonija Gudelj, Imoćanka po rođenju, diplomirala je na Akademiji likovnih umjetnosti Sveučilišta u Mostaru u Širokome Brijegu 2000. godine na Grafičkome odjelu u klasi prof. Mire Petrica.

Sponzor događaja bila je Elektroprivreda HZ HB.