Mostarsko proljeće 2023. – XXV. dani Matice hrvatske Mostar Halatafl – metafora života dvaju karaktera

Predstava Halatafl Hrvatskoga narodnog kazališta Šibenik izvedena u sklopu Mostarskoga proljeća 2023. – XXV. dana Matice hrvatske Mostar izazvala je veliko zanimanje publike.

 

Ovo kazališno djelo neobična naziva Halatafl (stara vikinška igre kod nas poznata kao igra “vukovi i ovce“, čije je glavno pravilo: ako vuk propusti pojesti ovcu – vuk gubi) na Maloj je sceni Hrvatskoga narodnog kazališta u Mostaru publici, kroz ovu duodramu, prikazalo, zapravo, metaforu života dvaju karaktera, direktora i ratnika, koje je sudbina spojila višestrukim nitima.

 

Autor Halatafla je Boris Svrtan, koji se, uz Darka Milasa, našao i u jednoj od dviju uloga u predstavi, čiju režiju, scenografiju i kostimografiju također potpisuje ovaj glumački dvojac.

 

– Tekst ove dramsko-komične igre, ili socijalne tragikomedije, kako sam je nazvao, suočava nas sa stvarnošću današnje Hrvatske, iskreno, neposredno, ponekad okrutno i sjetno. Nezrela i korumpirana demokracija s ratnim traumama, društvo u kojem smo se svi navikli na ukorijenjene anomalije i koje u svojoj administrativnoj tromosti i lopovskoj umreženosti ne potiče pozitivne vrijednosti, kao da nije sposobna ponuditi ništa osim bijega – kazao je uoči same izvedbe Boris Svrtan.

 

Predstava je realizirana u suradnji Mostarskoga proljeća i HNK Mostar.

 

 

Fotografije:
Marin Knezović