MIRO GAVRAN ZA POČETAK, IZLOŽBA STOLE LASIĆA I MONOGRAFIJA DRAGANA MARIJANOVIĆA ZA KRAJ

Predstavom Teatra Gavran „Sve o muškarcima“ večeras, na velikoj sceni Hrvatskoga doma hercega Stjepana Kosače, počinje Mostarsko proljeće ujesen, 22. dani Matice hrvatske, pod posebnim epidemiološkim mjerama uslijed „novog normalnog“ i vremena pandemije koronavirusa koja je zaustavila i usporila cijeli svijet, pa tako i Mostarsko proljeće „gurnula“ u novi, jesenski termin.
„Dok na sjevernoj Zemljinoj hemisferi počinje jesen, na južnoj Zemljinoj hemisferi počinje proljeće. To znači da je Mostar spreman za još jedno proljeće u ovoj godini. Naša manifestacija počinje usred kalendarske jeseni, ali nije laž reći da Mostarsko proljeće ima smisla i kada zakasni. Umjetnost može učiniti da svi zajedno preselimo na južnu Zemljinu hemisferu i proljećujemo sve do ljeta, koje počinje na zimski solsticij, ako smo na sjevernoj Zemljinoj hemisferi.

Ove godine, Mostarsko proljeće nudi sadržaje prilagođene koroni. Nismo je zvali, ali, kad je već tu … nećemo je zanemariti.

Donijeli smo odluku: preselili smo na južnu Zemljinu polutku u proljeće, ali i uz to, od koronavirusa nismo pobjegli. Zato vas sve pozivam da budete i ostanete odgovorni. Čuvate sebe od drugih, a još više – čuvate druge od sebe. Nosimo maske, držimo distancu, perimo ruke, ispirajmo nosnice i grlo kad dođemo kući. Toliko se traži od nas i toliko možemo, a već smo i navikli.

Kao što sam rekla, ove godine će biti manje događaja koji rezultiraju velikim okupljanjima. U skladu s tom činjenicom pripremili smo i ovogodišnji program Mostarskog proljeća“, kazala je predsjednica Matice hrvatske Mostar akademkinja Ljerka Ostojić.

A u epidemiološkim uvjetima prilagođenom festivalu, ove ćemo godine, između ostaloga, pogledati predstave HNK Mostar i mostarskog Narodnog pozorišta, Lutkarskog kazališta Mostar… Bit će izložena grafička mapa „Bol/Pain“ Josipa Mijića, Stole Lasić predstavit će se velebnom izložbom 50-ak impresivnih fotografija s proteklih Dana Matice hrvatske, tu je i promocija luksuzne monografije „20 godina Mostarskog proljeća“ AUTORA Dragana Marijanovića, troknjižja akademika Josipa Muselimovića, promocije monografija o sv. Jeronimu i Ljubi Stipišiću Delmati, promocija Motrišta, monografije o Mostaru prof. Ante Miškovića, monografije zagrebačkog Sveučilišta, monografije o prof. Nikolu Bubli. Pjesnički trenuci rezervirani su za Šimu Ešića, Luku Paljetka, a tu je i program posvećen S.S. Kranjčeviću i violinistički koncert M. Puljić, prof. Končar i studenti FPMOZ-a.

Kako je planirano, ovogodišnji Dani Matice hrvatske trajat će do polovice prosinca.


Odgovori

Your email address will not be published.Required fields are marked *