Mikulićevi aforizmi i poetski zapisi o zalascima i izlascima sunca

Kao uvertira u skorašnje, jubilarno, 25. po redu Mostarsko proljeće – Dane Matice hrvatske u Galeriji kraljice Katarine Kosače održana je Autorska večer Grge Mikulića. Bila je to prigoda za otvaranje izložbe Mikulićevih fotografija Boje horizonta te predstavljene njegovih dviiju knjiga Sržnici i Umizmi II.

Uz autora, o knjigama su govorili recenzenti Ivan Vrljić i Mladen Vuković, koji je sve nazočne pozdravio uime Matice hrvatske Split, dok je izožbu publici približio njezin urednik Dragan Marijanović.

Mikulić je, govoreći o knjigama, kazao kako će Sržnici i Umizmi II zanimati sve one koji vole književnost.

– To su kratke misli, kratke crtice na sve teme koje čovjek doživljava u ovom životu, ali i teme koju su, na neki način, transcedentne – naglasio je Mikulić objašnjavajući nazive knjiga aforizama, odnosno produhovljenih aforizama.

– To je čovjek koji je, ispisujući svoj životni put, ostavljao trajne tragove u kulturi hrvatskog naroda s obiju strana i Biokova, Čvrsnice ili Vrana, Čabulje, ali i Žovnice. Njegov fotografski ciklus Boje horizonta nastajao je godinama, uglavnom po suhom zavičaju i slanom i vrelom priobalju, u vrijeme kad većina ljudi još nije ni ustala ili u kasne sutone, kad je sve mirno i nudi se znalačkom oku, u svim vremenskim uvjetima u kojima je bilo moguće da zalasci sunca ostanu u fokusu kamere, oka i duše autora – kazao je, među ostalim, urednik Marijanović pritom dodajući kako se u svakoj Mikulićevoj fotografiji, ma gdje ona nastajala, u promatrača naziru dva moguća osjećaja autora u trenucima kada ih je bilježio – ljubav i ushićenje.

Priredio je Mikulić, naglasio je Marijanović, 30 nezaboravnih, poetskih zapisa o zalascima i izlascima, kao metaforama kratkog vremena koje živimo, izlazeći i zalazeći.

Moderatorica večeri bila je glavna tajnica Matice hrvatske Mostar Misijana Brkić-Milinković.

Mikulićeva izložba ide dalje, a širokobriješkoj će publici biti predstavljena pod nazivom Boje zavičaja.

Napomenimo i kako će ovogodišnje Mostarsko proljeće – Dani Matice hrvatske, koje već punih četvrt stoljeća u grad na Neretvi donosi praznik kulture, biti svečano otvoreno u četvrtak, 27. travnja u 18 sati u Kosači.

Fotografije: Marin Knezović