Matija Prskalo i Slavko Juraga u Otvorenom braku pred mostarskom publikom

Kako funkcionira otvoreni brak mostarska će publika moći vidjeti u istoimenoj kazališnoj predstavi GALA teatra iz Zagreba u subotu, 11. svibnja, od 20 sati na sceni Lutkarskoga kazališta, u sklopu ovogodišnjega Mostarskoga proljeća 2024. – 26. Dana Matice hrvatske.

 

Autori predstave Otvoreni brak koju je preveo i režirao  Đuro Roić, supružnici su Dario Fo, inače dobitnik Nobelove nagrade za književnost 1997. godine, i Franca Rame iz Italije, a u ulogama su poznati hrvatski kazališni i televizijski i filmski glumci Matija Prskalo i Slavko Juraga.

 

Matija Prskalo je, inače, umjetnička voditeljica GALA teatra, a Slavko Juraga prvak drame HNK u Zagrebu.

 

U ovom kazališnom komadu za otvoreni brak zalaže se suprug, određuje pravila i daje sebi punu slobodu u svakom smislu, spremno nudeći takav stil života i svojoj supruzi. No, koliko je zaista iskren u tome i je li ikad bio spreman za njezinu nevjeru?

 

Glazbu u predstavi potpisuje Nenad Brkić, oblikovatelj svjetla Ivica Aničić, a fotografiju Željko Koprolčec.

 

Ulaznice po cijeni od 10 KM mogu se kupiti na blagajni Lutkarskoga kazališta Mostar.

 

Sponzor večeri je JP Elektroprivreda HZ HB.

 

Još malo o predstavi:

 

Koliko smo slobode u braku spremni uzeti, a koliko dati? Ljubavni trokut je još “opasniji” kad je riječ o bračnom trokutu. Pratimo dvoje ljudi kojima je bračni trokut bio, prešutno, dijelom njihova života sve dok nije postao četverotrokut. Kako će nevjerni suprug, vođen dvostrukim kriterijima, preživjeti parteneričinu nevjeru i ima li njihov brak šansi za opstanak? Kroz niz komičnih i tragikomičnih situacija suočavamo se sa slabošću glavnih aktera, njihovom lažnom slobodom i pobrkanim vrijednostima. Oslikavajući život jednog para “iznutra” autor nas suočava s vlastitim slabostima kojih se teško oslobađamo. Kako im se oduprijeti, kako se suočiti sa samim sobom, pitanje je koje se stalno provlači u ovom komadu. “Otvoreni brak” je odlična kritika kako pojedinca tako i društva u cjelini.