Mala medicina dr. Darije Ostojić – leksikon medicinskih pojmova za djecu, ali i odrasle

Predstavljanje knjige – slikovnice Mala medicina autorice mlade liječnice iz Mostara Darije Ostojić izazvalo je veliko zanimanje mostarske publike koja je ispunila Galeriju kraljice Katarine Kosače.

– Knjiga je zbirka članaka koje sam godinama pisala za dječji časopis „Cvitak“ i kada mi je urednik Miro Petrović predložio da od njih napravimo knjigu, pristala sam. S kolegicom Monikom Galić i kolegom Kristijanom Ćupurdijom u pola godine intenzivnoga rada napravili smo ovu knjigu – kazala je autorica dr. Daria Ostojić.

Dodala je kako nije bilo teško spojiti medicinu i književnost, ali da je to “vremenski zahtjevno uz sav posao, dežure i životne obveze”. Nedavno je knjiga imala svoju promociju i na 3. Festivalu knjige u Matici hrvatskoj “Matica dobrih knjiga” u Zagrebu.

– Prezadovoljna sam, ovdje je dvorana puna, a i u Zagrebu smo naišli na odličan feedback. Knjiga je namijenjena i djeci i roditeljima, u njoj imamo tema koje su striktno medicinske, ali i one koje su nekako životne – otkiva Ostojić dodajući kako je u planu i proširena verzija knjige.

– Kristijan, Monika i ja pričamo dosta o tome, imamo mnogo ideja. Prvo čekamo da se ovo završi, a onda ćemo vidjeti kako dalje. Toliko smo uživali u radu na ovoj knjizi, a motivirani smo za još – poručila je ova mlada liječnica koja je zakoračila i u svijet književnosti.

Glavna tajnica Matice hrvatske Mostar Misijana Brkić-Milinković je izvršna urednica knjige, a istaknula je kako se u knjizi nalaze 22 pojma iz područja medicine koji su oni izabrali od više od stotinu Darijinih tekstova.

– Iznimna mi je čast i zadovoljstvo što u sklopu naše manifestacije možemo predstaviti ovu knjigu naše mlade liječnice. Riječ je o tekstovima koje je ona, kao studentica prve godine medicine, pisala za „Cvitak“, a nakon što se za tih tekstova za određeno vrijeme dosta skupilo, palo nam je na pamet to pretočiti u jedan mali leksikon medicinskih pojmova – rekla je Brkić-Milinković dodajući kako je je ilustracije nacrtala još jedna liječnica – Monika Galić.

– Kažu da na dobrim temeljima kuća stoji – Mala medicina nudi itekako kvalitetne temelje za brigu o zdravlju od najranije dobi budući da je ova knjiga upravo posvećena djeci, ali će iz nje i odrasli puno naučiti ili se podsjetiti. Primjerice, 12. stranica – Ide ljeto – rehidrirajte se! Dakle, pravi savjet – odnosno knjiga – u pravo vrijeme za djecu i odrasle. Malu medicinu toplo preporučujem svima – kazao je, među ostalim, recenzent Franjo Takač.

– Kratkim i djeci razumljivim tekstovima o čuvanju zdravlja, prevenciji i svladavanju bolesti, o liječenju, pregledima i svemu drugom s čime se susrećemo u ambulantama i bolnicama, autorica se približila najmlađoj čitateljskoj publici i pridobila njezinu pažnju. Pisati za djecu znači istinski se posvetiti onim najmanjima i najiskrenijima u našoj zajednici i zaviriti u svijet njihove mašte i promišljanja. Ako se tome poslu pristupi s ljubavlju, poput Darije Ostojić, nastaju prekrasni pisani uraci u kojima podjednako uživaju i odrasli i djeca – navela, je, među ostalim, recenzentica Sonja Jurić.

– Knjiga je izazvala veliku pozornost i veliki pljesak u Zagrebu. Kada su Dariju upitali hoće li se možda napraviti mala enciklopedija medicinskih pojmova, već sam vidjela da je ta „bubica“ u njezinoj glavi naišla na plodno tlo. Knjigu planiramo predstaviti po bolnicama i učiniti je dostupnoj svoj dječici – zaključila je Brkić-Milinković.

 

Ulomke je čitala Nora Šimić, a večer su glazbom obogatile Ema Karabet i Tadeja Jelčić, učenice Glazbene škole Ivana pl. Zajca iz Mostara.

Predstavljanjem Male medicine završno je ovogodišnje Mostarsko proljeće – 26. Dani Matice hrvatske Mostar, koje je još jednom, upravo u proljeće, donijelo brojne zanimljive glazbene, književne, likovne i kazališne sadržaje u grad na Neretvi.

 

 

Tekst: Fena/PR Matice hrvatske Mostar

Fotografije: Marin Knezović