Mala medicina dr. Darije Ostojić edukativna knjiga – slikovnica za mališane

Mala medicina naziv je knjige – slikovnice koju potpisuje mlada liječnica dr. Daria Ostojić, a koja će, nakon zagrebačkoga predstavljanja na 3. Festivalu knjige u Matici hrvatskoj “Matica dobrih knjiga”, doživjeti svoju promociju i u Mostaru.

Mala medicina dio je ovogodišnjeg Mostarskog proljeća – 26. Dana Matice hrvatske, a ovaj je književni program najavljen za petak, 14. lipnja, u 19 sati u Galeriji kraljice Katarine. Knjiga – slikovnica ustvari je zbirka koja sadrži 22 teksta napisana na zanimljiv i djeci prihvatljiv način.

– U knjizi su sabrani moji tekstovi koje sam objavljivala u književno-poučnom časopisu za mlade “Cvitak”. Cvitak sam čitala kao učenica osnovne škole, a moja suradnja s njime počela je na prvoj godini studija medicine. Svakoga bih mjeseca pisala po jedan članak za rubriku Zdravlje u cilju na razumljiv način osnovnoškolcima objasniti različite teme iz područja medicine. S godinama se nakupilo članaka i rodila se ideja sažeti ih u knjigu. U prvi tren nismo znali kako ih sistematizirati, kako od toliko različitih tema napraviti nešto povezano. Razgovorom s kolegama i urednicima časopisa nadošli smo na ideju napraviti mali leksikon medicinskih pojmova poredanih abecednim redom i nazvati ga “Mala medicina”. Mala jer je namijenjena mališanima, a medicina – jer je edukativna. Kao i sve ostale dobre stvari u životu, i ova je knjiga nastala timskim radom prijatelja. Ilustracije je napravila talentirana doktorica Monika Galić, a grafički dizajn Kristian Ćupurdija. U knjigu je uloženo mnogo ljubavi i truda sa željom da vama, dragim čitateljima, uljepšamo učenje, probudimo znatiželju i zainteresiramo vas za daljnje istraživanje svijeta oko sebe i u sebi – kazala je autorica.

Uz autoricu, u predstavljanju sudjeluju recenzenti Sonja Jurić i Franjo Takač te izvršna urednica knjige i glavna tajnica MH Mostar Misijana Brkić-Milinković. Ulomke će čitati Nora Šimić, a večer će glazbom obogatiti Ema Karabet i Tadeja Jelčić, učenice Glazbene škole Ivana pl. Zajca iz Mostara.

Sponzor večeri je HT Eronet.

 

O autorici:

Daria Ostojić, doktorica medicine i specijalizantica fizikalne medicine i rehabilitacije u Sveučilišnoj kliničkoj bolnici Mostar, rođena je 1995. u Splitu, živi i radi u Mostaru. Osnovnu školu, Gimnaziju fra Grge Martića i Medicinski fakultet Sveučilišta u Mostaru završila je u Mostaru te na istome Fakultetu trenutno pohađa poslijediplomski doktorski studij. Stručno se usavršavala u Francuskoj, Kanadi, Grčkoj, SAD-u i u Hrvatskoj kroz brojne programe ljetnih praksi, istraživačkog staža i istraživačkih praksi. Osim hrvatskog (materinskog) jezika tečno govori engleski i francuski. Doprinosi razvoju društva kroz brojne aktivnosti; od studentske predstavnice i članice Studentskog zbora SUM-a, članice BoHeMSA-e, predsjednice studenata Medicinskog fakulteta SUM-a, koordinatorice za međunarodnu suradnju i rad s udrugama, do trenutno aktivne pozicije službene liječnice turnira za Women’s Tennis Association. Ponosna je na priznanja i nagrade od kojih se posebno ističe Dekanova nagrada za izvrsnost u studiranju čak dvije godine zaredom, Rektorova nagrada za izvrsnost u studiranju i nagrada za najbolje studente Federacije BiH.