Jubilarno Mostarsko proljeće – XXV. dani Matice hrvatske: Svečani koncert “Neka cijeli ovaj svijet… Naših 25”

Koncertom Neka cijeli ovaj svijet… Naših 25 u četvrtak, 27. travnja u velikoj dvorani Hrvatskoga doma hercega Stjepana Kosače u 19 sati bit će svečano otvoreno jubilarno, 25. Mostarsko proljeće – Dani Matice hrvatske Mostar.

Brojnim će se uzvanicima tom prigodom obratiti predsjednica Matice hrvatske Mostar akademkinja Ljerka Ostojić, predsjednik Matice hrvatske Miro Gavran te visoka pokroviteljica Mostarskog proljeća 2023. – XXV. Dana MH Mostar, predsjedateljica Vijeća ministara BiH Borjana Krišto, koja će svečano i otvoriti ovogodišnju manifestaciju.

– Bogat i sadržajan program i ovogodišnjeg Proljeća zasigurno je jedno jamstvo napretka svakog društva pa tako i našeg. Mostar uistinu zaslužuje ovakvu jednu manifestaciju i stoga velika hvala organizatorima i čelnim ljudima Matice što su i ove godine, velebnom svečanosti hrvatske kulture, grad Mostar ponovno učinili kulturnim središtem – ističe visoka pokroviteljica Mostarskog proljeća Borjana Krišto.

– Kalendarsko proljeće u Mostaru uistinu je lijepo i svi koji su ga ikad doživjeli, slažu se s tim da je proljeće u Mostaru posebno. Mi koji smo u Mostaru doživjeli proljeća i proljeća, opet se i opet iznenadimo što ponovno sve leprša, miriše, blješti i budi nam optimizam; tjera nas da sve stvari, ljude, brda i ulice volimo čisto onako – zato što je proljeće. Ponekad se čini da tome ništa ne treba; proljeće je u Mostaru i – dosta. Ali, pozvani smo uvijek i zauvijek učiniti nešto jedni za druge. Naučiti štošta jedni od drugih. Zato je stvoreno Mostarsko proljeće – Dani Matice hrvatske u Mostaru. Ovogodišnji vam je program naše jubilarne manifestacije dostupan; sve vas od srca pozivamo da nam se pridružite na izložbama, predstavama, glazbenim i književnim programima koje smo pomno birali i koje je, s ljubavlju i predanošću, organizirao mali vri-jedni Matičin tim – ističe predsjednica MH Mostar akademkinja Ljerka Ostojić.

– Riječ je, po mišljenju mnogih, o najvažnijoj kulturnoj manifestaciji u BiH, koja i u inozemstvu zadobiva sve veći ugled. Od srca čestitam Ogranku Matice hrvatske Mostar i svim suradnicima i podupirateljima na odlično odrađenim pripremnim radnjama – kaže Miro Gavran, predsjednik Matice hrvatske.

Na koncertu za jubilarni rođendan Proljeća sudjeluju Zbor Belcanto i Zbor Benedikt (zborovođe: Monija Jarak Mikulić i Emil Bevanda), solisti Sanja Boban, Monija Jarak Mikulić, Danijel Perić, Tomislav Perić i Stefan Ajvaz te orkestar pod ravnanjem maestra Filipa Miloševića.

Na programu su klasična djela vrhunskih skladatelja: Ludwig van Beethoven – Oda radosti u izvedbi zborova Belcanto i Benedikt; V. Bellini: Bella siccome un angelo – Danijel Perić, bariton; G. Bizet: Carmen, arija Habanera – Monija Jarak Mikulić, mezzosopran; Mozart: Don Giovanni, arija Deh vieni alla finestra – Tomislav Perić, bariton. Svečani jubilej obogatit će i Nocturno Olivera Dragojevića u izvedbi Sanje Boban, koja će otpjevati i ABBA-in veliki hit The winner takes it all, dok će Stefan Ajvaz nastupiti s Gibonnijevom skladbom Libar. A za kraj, prava glazbena poslastica iz mjuzikla Alfija Kabilja Jalta, Jalta – Neka cijeli ovaj svijet koji će izvesti Monija Jarak Mikulić u pratnji zborova. Voditeljica i scenaristica je Misijana Brkić-Milinković.

Kao uvertira u svečani koncert, u 18.40 ispred Kosače na Trgu hrvatskih velikana nastupit će Hrvatska glazba Mostar i Mostarske mažoretkinje.

O IZVOĐAČIMA:

Zbor Belcanto koji djeluje u sklopu istoimene udruge za promicanje umjetnosti i kulture, osnovan je u rujnu 2022., i u ovih su osam mjeseci aktivno radili na vokalnim radionicama gdje usvajaju pravilnu vokalnu tehniku koja im koristi za skupno muziciranje, ali i za solističke nastupe. Imali su zapažen božićni i uskrsni koncert. Udruga Belcanto je pak osnovana s ciljem promicanja, razvoja i unapređenja glazbene kulture, umjetnosti, stvaralaštva i pedagogije u Mostaru, ali i cijeloj BiH. Osnivačica, ujedno i voditeljica udruge je mr. solo pjevanja Monija Jarak Mikulić, koja radi kao profesorica u Glazbenoj školi Ivana Pl. Zajca u Mostaru, a njezini učenici bilježe upečatljive uspjehe na različitim natjecanjima. Iza prof. Jarak Mikulić brojni su nastupi i suradnje. Između ostalih: sa Simfonijskim orkestrom iz Mostara, Zagrebačkom filharmonijom, Sarajevskom filharmonijom, Simfonijskim orkestrom iz Dubrovnika te Simfonijskim orkestrom iz Splita. Također, ostvaruje suradnju s priznatim dirigentima kao što su Hari Zlodre, Julio Marić, Robert Homen, Mladen Tarbuk, Filip Pavišic, Igor Tatarević, Domeniko Briški, Alan Bjelinski, Dario Vučić itd. Vodila je ansambl Laetitia, žensku klapu Mir, mušku klapu Concordia  i mješovitu klapu Speranza iz Međugorja. Odnedavno vodi klapu Belcanto.

 

Na ovom koncertu kao solisti nastupaju njezini sadašnji i bivši učenici; Sanja Boban i Stefan Ajvaz uspješni su polaznici škole pjevanja Belcanto, a Danijel i Tomislav Perić, nekada učenici prof. Jarak Mikulić u srednjoj školi, danas pohađaju 3. godinu Glazbene akademije u Sarajevu, u klasi prof. Ademe Pljevljak Krehić.

 

Mješoviti župni zbor Benedikt dolazi iz župe sv. Mateja na Rudniku, Mostar. Zbor je s radom krenuo 2005. godine, iste godine kada je papom imenovan Benedikt XVI. Primarna zadaća zbora jest animiranje svečanih nedjeljnih misnih slavlja u svojoj župi, a posljednjih godina nerijetko i šire nastupa te organizira brojne kulturne manifestacije. Tako su uspješno ostvarili suradnju sa Simfonijskim orkestrom Mostar i ostalim zborovima s područja grada Mostara. Trenutačni voditelj zbora je prof. Emil Bevanda.

MP 2023 katalog.PDF