Hrkači – predstava o nama i našim bolestima koje dušu napadaju izvedena na Proljeću

Fotografije: Stojan Lasić

 

 

Ansambl Narodnog pozorišta Republike Srpske iz Banje Luke na sceni Hrvatskoga doma hercega Stjepana Kosače u Mostaru briljirao je u izvedbi predstave Hrkači koju potpisuje Nikola Pejaković, autor i redatelj.

 

Predstava je izvedena u sklopu kazališnoga programa Mostarskog proljeća 2022. – XXIV. dana Matice hrvatske Mostar, a igrali su Nikolina Friganović, Milka Brđanin, Danilo Kerkez i Miodrag Markićević.

 

Sponzor događaja bilo je Javno poduzeće Elektroprivreda HZ HB.

 

– Komad Bolest (Hrkači) počeo sam, koliko se sjećam, pisati sredinom prošle godine, kada se virus već uveliko reklamirao na televiziji. Razni likovi su nas plašili da ćemo poumirati svi, ako se ne dogodi čudo. I dogodilo se mini-čudo; pronađeno cjepivo! Javnost je podijeljena na one koji vjeruju u nj i one koji ne vjeruju. Međutim, cijepili su se i jedni i drugi. Ja, nekako, ne vjerujem njuškama koje plaše smrću. Smrt i ja se nismo još upoznali, ali znam da me ona spominje, ponekad, u svom crnom društvu… Čovjek bira kome će vjerovati, i ja sam izabrao. Ionako je ovaj život samo jedan veliki ispit, da bi Gospod vidio tko je za đubre, a tko za vječnost. I tako, u tom razmišljanju, dobio sam koronu, i to delta varijantu; iz bolnice sam izašao kao olupina. Jedva sam ostao živ, kažu moji dobri doktori. Bogu hvala za sve, kažem ja. Tekst, po kome je urađena predstava, završio sam nekoliko dana prije no što sam dobio koronu. Dobro mi je došla bolest, jer sam sad problem korone uspio sagledati iz drugog kuta, iznutra. Međutim, ovaj komad nije o koroni, već o nama i našim bolestima koje dušu napadaju; o demonskom egu, o strastima i moralnom sunovratu modernog društva i ove civilizacije… – napisao je, između ostaloga, autor i redatelj Nikola Pejaković.