Galerija Rondo udomila djela Ante Tolića

Galerija Rondo u Hrvatskome domu hercega Stjepana Kosače u Mostaru do 6. će lipnja biti dom za djela s prve samostalne izložbe mladoga akademskoga slikara Ante Tolića nazvane Strah sužnjeva otvorene na ovogodišnjem Mostarskom proljeću – 26. Danima Matice hrvatske.

 

Okupljenima su se obratili urednik izložbe Dragan Marijanović te sam autor, koji se predstavljenim djelima na vrlo zanimljiv i originalan način osvrnuo na čovjekovo stanje u aktualnom trenutku premda ljudskoga lika, kako reče Marijanović, nema ni na jednom od radova.

 

– Odabirom svjetlijeg kolorita i uklanjanjem elemenata ropstva, obrisa kaveza i sličnih pregrada prema slobodi, umjetnik ukazuje na rijetka stanja apsolutne slobode i sreće, no ondje gdje vidimo kaveze iščitavamo cijelu povijest neslobode, ovisnosti o pravilima koja određuju svaki segment ljudskoga života i guši ga na bezbroj načina, utapa ga u opće sivilo i čini tek jednim istim među bezbrojnima… Ovo je likovna priča o općem sužanjstvu, od kojega čovjek kroz povijest nikada nije oslobodio zvijeri. I našao se u istome ropstvu! – naglasio je Marijanović.

 

 

Foto: Marin Knezović