Mostarsko proljeće – XXV. dani MH Mostar: Predstava Halatafl nad kojom ćete se zamisliti

Šibensko Hrvatsko narodno kazalište, nakon predstave za najmlađe Medengaj, u utorak, 9. svibnja na Maloj sceni Hrvatskog narodnog kazališta Mostar u 20 sati izvest će predstavu Borisa Svrtana Halatafl.

Halatafl je, inače, naziv stare vikinške igre koja je kod nas poznata kao igra “vukovi i ovce“, čije je glavno pravilo: ako vuk propusti pojesti ovcu – vuk gubi. To je u ovoj duodrami metafora života dvaju karaktera, direktora i ratnika, koje je sudbina spojila višestrukim nitima.

Režiju, scenografiju i kostimografiju potpisuju Darko Milas i Boris Svrtan, koji će se publici predstaviti i kao glumci predstave čiju produkciju potpisuje također HNK u Šibeniku.

Glasovi: Jakov Bilić, Franka Klarić, Petra Svrtan, Kim Končar, Ines Bojanić i Rajko Minković.

Predstavu realizira Mostarsko proljeće u suradnji s HNK Mostar, a ulaznice se mogu rezervirati i kupiti u HNK Mostar.

 

O PREDSTAVI:

Halatafl je naziv stare vikinške igre koja je kod nas poznata kao igra „vukovi i ovce“ čije je

glavno pravilo: ako vuk propusti pojesti ovcu – vuk gubi. To je u ovoj duodrami metafora života dvaju karaktera, direktora i ratnika, koje je sudbina spojila višestrukim nitima. Njihov se susret događa na kraju jednog manje-više uobičajenog radnog dana u uredu. Kroz nekoliko dramskih i komičnih obrata spoznajemo da su i jedan i drugi krenuli u životnu borbu, svaki na svoj način, iz nekog idealizma.

“Tekst ove dramsko-komične igre, ili socijalne tragikomedije, kako sam je nazvao, suočava nas sa stvarnošću današnje Hrvatske, iskreno, neposredno, ponekad okrutno i sjetno. Nezrela i korumpirana demokracija s ratnim traumama, društvo u kojem smo se svi navikli na ukorijenjene anomalije i koje u svojoj administrativnoj tromosti i lopovskoj umreženosti ne potiče pozitivne vrijednosti, kao da nije sposobna ponuditi ništa osim bijega”, poručio je Boris Svrtan.

Radnja ove kazališne igre neočekivano nas udara emotivnim, iskrenim eksplozijama i implozijama te nas potiče zamisliti se i otići iz kazališta – ne samo zabavljeni glumačkom igrom, nego i zapitani nad prilikama života koji vodimo i u koji smo uronjeni rođenjem ovdje, na ovom trusnom tlu.